4 Mayıs 2012 Cuma

Ulusal kupalar











Geride bıraktığımız haftada Türkiye kupası yarı final maçları oynanmıştı. Aynı zamanda Fransa kupasında da final maçı oynandı. Olympique Lyon ile US Quevilly arasında oynanan final karşılaşmasını Lyon 1-0 kazandı ve kupayı müzesine götürdü. Ama kazanan değil de kaybeden takım kuşkusuz daha çok ilgi çekiciydi ve daha çok konuşuldu. Hatta kupa seromonisinde Lyon’lu oyuncular çok güzel bir jest yaparak kupayı Quevilly’li oyuncularla beraber kaldırdı.

Quevilly futbol takımı geçen sezonu Fransa amatör liginde lider bitirdikten sonra bu sezon Fransa 3. ligine yükselmişti. Yani 3.ligden gelen bir takım Fransa kupasında finale kadar yükseldi. Ayrıca 2010 yılında yine Quevilly takımı amatör ligde yer alırken yine Fransa kupasında yarı finale kadar yükselme başarısı gösteren bir takımdı. İlginç bir hikaye diyebiliriz. Belki 2000 Calais’si kadar olmasa da. Calais takımı da 2000 yılında amatör ligde yer almasına rağmen Fransa kupasında final oynama başarısı göstermişti. Hatta Nantes karşısında öne geçmesine rağmen 90. dakikada haksız bir penaltı ile kupayı rakibine kaptırmıştı. Peki Fransa liginde bu kadar sürpriz nasıl oluyor veya bizim ülkemizde neden böyle başarılar göremiyoruz. Sebebi aslında çok basit. 


Fransa kupasına bu sezon katılan toplam takım sayısı tam: 7.422. Evet yanlış okumadınız, tam yedi bin dört yüz yirmi iki takım Fransa kupasını müzesine götürmek için mücadele etti. 13 Ağustos’ta başlayan kupa mücadelesi 28 Nisan’da Stade de France’taki final karşılaşması ile son buldu. Amatör liglerde yer alan takımların ilk turlarda yer aldığı daha sonra onlara 3.lig, 2.lig ve en son 1.lig takımlarının da eklenmesiyle tam anlamıyla bir ulusal kupaya dönüşen Fransa kupası böylelikle sahibini buldu. Ülkemizde ise Türkiye kupasına 3.ligde yer alan hiçbir takım katılamıyor. Yani bırakın amatör lig temsilcilerini TFF’nin profesyonel olarak belirlediği 3. lig temsilcilerimiz bile bu kupaya katılma hakkına sahip değil. 3. ligden o sezon 2. lige yükselme başarısını göstermiş 6 takıma müsaade var sadece. Ama bu takımlar da zaten mevcut sezonda 2. ligde yer alan takımlar olmuş oluyor. 3. lig gözünüze çok aşağılarda yer alan bir lig olarak geldiyse hemen 2. ligden katılma hakkı olan takımlara bakalım. TFF 2. lig 2 ayrı grupta 17’şer takımla oynanıyor. Yani 2.ligimizde toplam 34 takım mevcut. Ancak Türkiye kupasına sadece gruplarında ilk 8’de yer alan takımlar katılabiliyor. Yani 16 takım. 18 takım ise yine dışarıda. 1.lig ve Süper lig takımlarımızı da dahil edersek Türkiye kupasına katılan toplam takım sayısı sadece 57. Evet milyonluk potansiyelden bahsettiğimiz ülkemizde, ülkemizin yerel kupasına federasyonun belirlediği sadece 57 takım katılabiliyor. İngiltere Federasyon kupasında bu rakam bu sezon 825 idi. Yine Fransa gibi amatör liglerden başlıyor FA cup mücadelesi de. İspanya’ya bakarsak bu rakam biraz daha azalmaya başlıyor, orada katılan takım sayısı: 82. Ama katılım kendi 4. liglerinden başlıyor. Yani amatör liglerin hemen üzerinden. Tercera division denen geniş bölgesel ligleri lider bitiren takımlar 1. turda oynama hakkına sahip oluyor. Daha sonra İkinci lig B ve ikinci lig takımları katılım sağlıyor, en son ise La liga takımlarıyla piramit tamamlanıyor. Almanya’da ise aslında ilk bakışta bize benzer bir sistem gözükse de farklılıklar sonra ortaya çıkıyor. Bundesliga 1 ve Bundesliga 2 takımlarının hepsi kupaya katılma hakkına sahip. 3. ligde ise sadece en iyi 4 takım katılabiliyor. Ama bunların yanında Bavaria, Saxonya gibi bölgelerden gelen takımlar yine turnuvanın boyutunu değiştiriyor. Yerel bölgelerde amatör liglerden, 3. ligden gelen takımlar yine kupanın rengi oluyor. O sebeple katılan takım sayısı az gibi gözükse bile kimse kendini kenarda unutulmuş hissetmiyor bizim kadar. Almanya’da katılan toplam takım sayısı: 64. İtalya’da ise Serie D’den yani 4. ligden başlayan kupa mücadelesine toplam 78 takım katılıyor. Hollanda’da katılan toplam takım sayısı: 92, Belçika’da: 293, İskoçya’da: 81, Portekiz’de: 172.

Her ne kadar daha normal lig statüsünü uygulayamayan, sürekli yönetmelik değiştiren, cezai durumları görmezden gelen, amatör futbol oynayan futbolcuları erken emekli eden Federasyonlarımız varsa da, amatör olarak futbol oynayan gençlerin gece yastığa kafasını koyduğunda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ile oynamayı hayal etmesini engellememeliler artık. Kupanın adı Türkiye kupası ise gerçekten amatör-profesyonel tüm takımlarımızın katılabileceği bir kupa olsun. Türkiye kupası olsun. Ve kim bilir günün birinde belki biz de amatör ligin çamurlu sahalarından gelen güzel takımları, süper lüks statlarımızda final oynarken görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder