2 Şubat 2010 Salı

Afrika Uluslar Kupasının Ardından



Bir Afrika uluslar kupasını daha geride bıraktık. Çoğu zaman olduğu gibi aslında çok zevkli ve heyecanlı bir turnuva olmadı. Beklenen performanslar gelmedi bazı takımlardan ve oyunculardan. Ayrıca Caf'ın gruplarda genel averaja değil de ikili averaja bakması bana göre hem saçmalık hem de turnuvanın kaderini etkileyen bir faktördü. Cezayir bu sayede averajı kötü olmasına rağmen Mali'nin önüne geçip Fildişi'nin karşısına çıktı. Müthiş bir maçın ardından da yarı finale yükseldi. Benim favorim Kamerun kötü bir turnuva geçirdi. Oyuncuların kafaları sahada değildi resmen. Eto'o pek iyi günler geçirmiyor ve bu turnuvada da beklentilerin altında kaldı. Final oynayan Gana ise normalde ogruptan çıkamazdı tahminen. Togo'nun başına gelen olaylar neticesinde turnuvadan çekilmesi onların yolunu açtı. Favorilerden bir diğeri Nijerya ise turnuvayı 3. olarak tamamladı. Ancak çok kötü bir teknik direktörleri var. Oyuncu seçimlerinden, maç içindeki taktiklerine kadar fiyasko. Tunus ise tahmin ettiğim gibi tecrübesizliğine kurban gitti. Çok genç kadroları var. Maç içinde zaman zaman iyi olsalarda genele yaymıyorlar henüz. Ancak önleri çok açık, bu kadro ileride çok iş yapar. Zambia ise o grupta Kamerun'un da önünde yer alıp çeyrek final oynadı. Herve Renard o takıma bir güç katmış, bu belli. 

Turnuvada dikkat çeken oyunculara gelirsek. Geddo çoğu zaman yedekten girip attığı 5 golle hem turnuvaın gol kralı oldu hem de dikkat çeken oyuncusu. Ancak turnuvanın en değerli oyuncusu Ahmet Hassan seçildi resmi olarak. En iyi kaleci yine Mısır kalecisi Essam El Hadary oldu. Bu konuda zaten pek alternatif yok, birbirinden kötü kaleci performansları seyrettik. Buna Kameni gibi iyi bir kaleci de dahil olmak üzere. Ancak ben Mozambik'in kalecisini tek geçerim. Bir futbol karşılaşması seyrederken bu kadar güldüğümü hatırlamıyorum uzun zamandır.

Benim dikkatimi çeken bazı oyuncularda vardı. Gana'nın Al Saad'da oynayan 20 yaşındaki forveti Agyemang Opoku. Çok hızlı bir oyuncu, topla bir anda vites yükselterek ilerliyor. Yaşı daha genç, son vuruşları ve oyun içi konsantrasyonunu artırırsa çok iş yapar.Angola'da Gilberto ve Mabina dikkat çeken başka oyunculardı. Gilberto, Mali maçının yıldızları arasındaydı. O oyundan çıkınca işin rengi değişti birazda. Mısır'da Al Ahly'de oynuyor ve 27 yaşında. Sol açık ve kanat oyuuncusu. Mabina ise tamamen sürpriz oldu benim için. Onu da çok beğendim. O 26 yaşında ve ülkesinin takımlarından  Petro Atletico'da oynuyormuş. Sağ bek ve 3'lü savunmanın önünde sağ kanat oyuncusu gibi oynadı turnuvada. Epey etkili bindirmeleri oldu. Bunun yanında Zambia'lı Felix Catongo'da iyi bir oyuncu izlenimi bıraktı. Kopuk kopuk oynuyor gerçi ama orta sıra takımlarda bayağı iş yapar.

Turnuvanın en değerli 11'i şöyle oldu;

Kaleci: Essam El Hadary

Savunma: Madjid Bougherra-Wael Gomaa-Mabina

Orta Saha: Ahmed Fathy-Peter Odemwingie-Alexandre Song-Ahmed Hassan

Forvet: Asamoah Gyan-Mohamed Zidan-Flavio

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder