9 Haziran 2009 Salı

Formula 1 ve Seyirci Sorunu Üzerine


Geçtiğimiz hafta sonunda koşulan F1 Türkiye Grand Prix'ini yine İngiliz pilot Jenson Button kazandı. Ancak yarıştan çok seyricilerin ilgisizliği ve boş tribünler konuşuldu. Tribünler gerçekten boştu ama bunun sebebi neydi. Medyada bahsedildiği gibi halkın Formula 1'e yabancılığı ve ilgisizliği mi, pistin konumu mu, gerekli reklamın yapılamaması mı yoksa başka bir şey mi? Bu soruya cevabım kesinlikle başka bir şey olacak. Bu organizasyona ilgisizliğin çok büyük oranda sebebi yükset bilet fiyatlarıdır.

Formula 1 2009 Türkiye Grand Prix'ini yerinde izlemek isteyen birisinin cebinde çıkacak en az para 90 TL idi. Yani bu en ucuz olan açık alan bilet fiyatlarıydı. Bronz tribün 150, Silver tribün 350, Ana tribün ise 550 ve 750 liraydı. Şimdi şu fiyatlara bakınca ilginin az değil fazla olduğunu düşünüyorum. Aslında bu yılki organizasyona gitmek için epey heveslenmiştim. Formula 1'e bir renk, değişiklik gelmişti ve bizim organizatörlerin artık bilet fiyatlarını aşağıya çekeceğini düşünmüştüm. Ancak tamamen yanılmışım. Asgari ücretin 300 dolar civarında olduğu bir ülkede en kötü tribün bileti fiyatı 100 dolar oldu. Gerçekten şaka gibi. Birde buna ulaşım masraflarınızı, yeme içmeyi eklerseniz maaşı bırakıp dönmeniz olasıdır.

Eğer gelecek yılda böyle boş tribün istemiyorlarsa reklam yapalım, ilgi çekelim, halkı teşvik edelim fikirlerinden ziyade şu bilet fiyatlarına bir ayar yapsınlar. Açık alan fiyatları 30-40 lira, bronz tribün 60-70 lira, silver tribün 150 lira civarında filan olursa bakın bakalım halk ilgisiz mi değil mi. Ancak bu kafayla giderlerse seneye tribünleri kapatmaya brandaları bile yetmeyebilir.

1 yorum:

  1. Schumy gitti F1 bitti. Bunun başka türlü açıklaması olamaz...

    YanıtlaSil