22 Eylül 2009 Salı

Amerikan Halkı Sahiden Aptal Mı?


Ülkemizde benim hiçte beğenmediğim bir söz kalıplara yerleşmiş durumda; ''Amerikan halkı aptaldır.''diye. Sokakta 3-5 tane buldukları gerçekten aptallar ile yapılmış videolardan bütün bir halkın analizini yapmak ne kadar doğrudur acaba. Üstelik bunu yapan Türkiye halkı ise. Çünkü küçük Amerika olacağız vaadi ile yetiştirilen bir toplumuz. 

Amerika halkı politikadan ve siyasetten uzak tutulmuş, bol magazin, uyuşturucu, sex, televizyon, internet, popülerlik, meşhurluk kıskacına atılmış durumda. Bugün Dünya'nın en büyük üniversiteleri ve en büyük imkanları olan bir halk resmen apolitize politikası ile kuzey komşuları Kanada ve güney komşuları Meksika dışında Dünya'nın geri kalanından bir haber ise bunda suçlu acaba halk mı yoksa onları bu duruma iten politikalar mıdır.

Türkiye 12 Eylül faşizmini yaşamadan önce ilerici gençleri ülkenin gidişatını etkileyecek durumda politik refleksleri olan bir ülkeydi. Tabi o darbenin ardından bize dayatılan küçük Amerika masalları da başarılı oldu. Bugün aynı Amerika halkı gibi belli bir kaba oturtulmuş durumdayız. Aman sen politize olma, nasıl yönetiliceğini düşünme biz bakarız bu işlere denerek ülkenin gençleri apolitize edildi. Tek düzen ve dayatma içinde belli bir sistemin, ve ülkünün dayatmasına uğradı. 

Tabi bizim örnek aldığımız Amerika'da da durum aynı. Huey Newton'ların, Rosa Parks'ların, Tommie Smith'lerin, John Carlos'ların ülkesinde şu anlarda en meşhur adam 50 cent ve ekibi. Artık gençler Huey Newton'ı değil 50 Cent'i örnek alıyor. Barack Obama'nın başkanlığı kazanması da daha iyi politika üretmesi, daha liberal olması, daha demokrat olması ile değil siyahi olması sonucuydu. Obama'dan çok radikal bir başkanlık beklemiyordum ben şahsen. Ancak şu günlerde Amerika'da tartışılan sağlık reformu konusu bile Amerika'daki hassasiyeti gösterir durumda

Ne Afganistan işgalinde, ne Irak işgalinde, ne ekonomik krizde ayaklanmayan Amerikan halkı- daha doğrusu muhafazakarları demek lazım- bu son değişiklik için üstüste miting düzenleyip protesto gösterileri yapıyor. Gerekçe ise epey komik. Obama'nın ülkeyi sosyalizme götüreceğini düşünüyorlar. Obama'yı Mao ile, Che ile, Lenin ile hatta hatta sıkı durun Hitler ile özdeşleştiriyorlar. Gerçekten şaka gibi. Kendi yararlarına olacak bir kanunu protesto eden alt sınıf muhafazakarlar ise bu durumda en garip taraf. Amerikan burjuvasi bir sınav içinde kısacası. Obama'ya bel altından da vuruyorlar şu aşamada. Ancak dediğim gibi asıl şaşırtıcı olan maddi gücü zayıf muhafazakarların bile bu oyuna gelip, bu masallara inanması. Zira kendilerinden alınacak fazladan bir vergi yok ve bu sağlık reformu aynı zamanda onlarında iyiliği için.

Bu saatten sonra Marx, Engels, Lenin, Mao, Che gibi sosyalistlerin kitaplarını okuyup sosyalist ideolojinin ne olduğunu öğrenmelerini ve ona göre Obama'yı eleştirmelerini beklemiyorum. Ancak en azından Michael Moore'un ''Sicko'' filmini seyretsinler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder