4 Ocak 2010 Pazartesi

Afrika Uluslar Kupası Grup Değerlendirmesi 1



Afrika uluslar kupası hakkında daha önce bir yazı hazırlamıştım. Ancak o zaman her takımın kesin kadrosu belli değildi. Şu anda tüm takımların kadroları belli oldu. Turnuva haftaya Pazartesi başlayacak. Her gün bir grubu değerlendirmeyi düşünüyorum. Sonra genel bir değerlendirme de yapıp turnuvayı açacağız. A grubundan başlayalım hemen.

Turnuvanın en enteresan gruplarından birisi aslında. Ev sahibi olarak Angola, Grubun favorisi Mali ve Dünya kupası vizesini sürpriz bir şekilde kapan Cezayir arasında geçecek mücadele. Malawi'nin herhangi bir şansı yok bana göre. Angola 2006 Dünya kupası ile hafızalarımıza kazındı. Onları genelde Dünya Basketbol şampiyonasında Afrika kontenjanından görürdük. Ancak futbolda'da boş olmadıklarını gösterdiler. Esas itibarıyla yıldız bir oyuncuları yok. En büyük yıldızları Benfica'lı Mantorras ve Manucho. Avrupa'nın çeşitli liglerinde oynayan bazı oyuncuları da var. Bu forvet hattını oluşturan ikili gayet başarılılar. Ev sahibi olmanın da avantajıyla gruptan çıkma mücadelesi verecekler.

Mali ise bence bu grubun tartışmasız favorisi. Aynı zamanda turnuvanın da sürpriz takımı olabilir. Avrupa'nın üst düzey liglerinde ve üst düzey takımlarında oynayan yıldız oyuncuları var. Orta sahayı oluşturan Mahamadou Diarra, Seydou Keita, Mohamed Sissoko üçlüsü rakiplere biraz zor geçit verir gibi. Forvette ise Frederic Kanoute var. Bunun yanında Nice forması giyen tecrübeli Bagayoko'yu da unutmamak lazım. Yine Gerets zamanı Marseille'da parlayan ve bu yılı Valenciennes'da kiralık geçiren Samassa forvette. Savunmada ise İtalya tecrübesi olan Diamoutene olacak.

Grubun diğer bir takımı ise Cezayir. Onlarda gruptan çıkmak için şanslılar. Eğer Angola ev sahibi olmasaydı ben bu grupta Mali ve Cezayir rahat çıkar derdim. Ancak ev sahibi olarak Angola ne yapar kestiremiyorum. Cezayir'de Nadr Belhadj, Karim Ziani, Antar Yahia, Mourad Meghni gibi tanıdığımız isimler var. Dünya kupası vizesini zor da olsa aldıktan sonra burada bir gevşeklik göstermezlerse başarılı olabilirler.

Malawi dosyasını açmak kolay değil. Takımın Avrupa'da oynayan tek oyuncusu Kanyenda. O da Rusya 2. liginde forma giyiyor. Diğer oyuncuların çoğu da  Güney Afrika liginde forma giyiyor. Tam anlamıyla kapalı kutular. Bence grupta şansları yok. Bu kadro ile çok büyük bir sürpriz çıkartırlarsa mucize olur.

Genel anlamda Mali ve Angola'nın çıkacağını düşünsemde Cezayir ev sahibini elerse büyükte bir sürpriz olmaz. Hatta olması gereken olur. Ama Angola sadece hakem ve seyirci desteğini değil, fazladan bir hırsı da arkasına alacak. O yüzden 2. takmı kestiremiyorum. Mali ise bu gruptan çıkar ve turnuvanın sürpriz takımı olur tahminimce.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder