6 Ocak 2010 Çarşamba

Joseba Etxeberria


Ülkemizde Athletic Bilbao'yu sevenler de nefret edenler de vardır. Ben sevenler ve destekleyenler tarafındayım. İspanya'da sevdiğim takımdır Bilbao. Yabancı oynatmıyorlar, milli takım gibiler klişelerinden uzak bir sevgi benimkisi. Evet tabi ki onlarında etkisi var. Ancak altyapıya verdikleri önem, futbolun endüstriyelleşmesine karşı duruşları, Bask bölgesindeki çocuklara kucak açmaları ve onlara imkan vermeleri asıl dikkat ettiğim nokta. Bir de kulübün bir aile olarak görülmesi kuşkusuz gözden kaçmıyor. Kulüpten nice başarılı ve kariyerli oyuncular yetişti. Bunlar İspanya'nın ve Avrupa'nın dev takımlarına da transfer oldu daha sonra. Halen  o potansiyelde olan bazı oyuncular da şu anda takımda top koşturmakta. Ancak herkesin yakından tanıdığı bir isim var ki Athletic Bilbao ile özdeşleşti son yıllarda.

Joseba Etxeberria bir başka Bask kulübü olan Real Sociedad'da kariyerine başladı. Daha sonra İspanya tarihinde o dönemde, o yaşta ödenen rekor bir ücret olan 3 milyon dolar ile Athletic Bilbao'ya geçti. İşte efsane olmak için attığı ilk adımdı o. Athletic Bilbao'da oynadığı müthiş futbol ile dikkat çeken Etxeberria hem ''büyük'' kulüplerin dikkatini çekiyor hem de İspanya ulusal takıma girmeyi başarıyordu. Onu A.Bilbao'daki kanat bindirmeleri ve birbirinden güzel gollerinin yanında Euro 2004'te oynadığı müthiş futbolla da hatırlayacağız. Tabi henüz futbolu bırakmadı ama örnek bir kara verdi kendisi bu sezon başında. 1977 doğumlu olmasına karşın muhtemelen sene sonunda futbolu bırakacağını ve bu son sezonunda kendisini Etxeberrria yapan kulübünü unutmadığını, ona neler verdiğini bildiğini söyleyerek herhangi bir ücret almadan tüm sezon oynayacağını açıkladı. Bundan önce ülkemizde nice kulübüne aşık oyuncular görmüştük. Sözleşmesinin bitmesine 3 sene varken bayrak öpüp, sahada haldır haldır koşan ama son 6 ayında ben profesyonelim gelen teklifleri değerlendiririm diyen. Ya da onlardan biraz daha iyi halli olanlarının, oturur konuşuruz ama para mevzusu çok geçmez aramızda kulüp ne derse o olur diyen. Ama bu bir ilk herhalde futbol tarihinde. Daha önce sadece bir Damiano Tomassi'yi hatırlıyorum. Ancak o da cüzi bir miktarda olsa almıştı. Etxeberria ise alacağı yıllık ücretin ''Athletic Bilbao Foundation''a aktarılmasını ve yeni nesil genç yeteneklerin kulüpten çıkmasını istedi. 

İşte Etxeberria'nın tavrı, duruşu orada. Yine ülkemizde ise kimi küçük düşünenler, senelerce milyon dolarlar kazanmasına rağmen kulüplerinin onlara vefasızlık yaptığını ve sırtını döndüğünü iddia ederek kendilerine sunulan üyelikleri bile almaya gitmeyecek derecede ''profesyonel'' olmuşlar. ''Endüstriyel futbola karşı Metin Oktay'' düsturunun yeni nesil temsilcisi Etxeberria'ya selam olsun.

''Endüstriyel Futbola Karşı Joseba Etxeberria.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder