9 Ocak 2010 Cumartesi

Afrika Uluslar Kupası Grup Değerlendirmesi 2


Togo'ya Cabinda'da yapılan silahlı saldırı sonucunda takımda yaralılar oldu ve otobüs şöförü hayatını kaybetti. Önce şans eseri ufak yaralanmalarla atlatan sporculara geçmiş olsun diyelim. Ancak medyada ve bloglarda gördüğüm enteresan yorumlara da değinmem lazım grupları yorumlamadan önce. Efendim batı medyası ve kulüpleri hemen yaygaraya başladı, oyuncularımızın can güvenliği yok hemen geri gelsinler diye. Medya'da şak şak tutuyor buna.Ruanda'da 1 milyon insan katledilirken olayı sadece seyreden, hatta destek veren Fransa ve Belçika kendi oyuncularının sağlığından endişe duyuyormuş. Cetvelle sınır belirleyen İngiltere Adebayor'un sağlığını merak etmiş. Bizim basına gelirsek yaygaraya onlarda katıldı. Vay efendim burada turnuva yapılırmıymış. Oyuncuların can güvenliği yokmuş. Nerede yapılsın peki. Senelerdir sömüre sömüre bitiremediğiniz, dininizi, silahınızı pazarlama ve daha da çok para kazanma uğruna savaşlar çıkarttığınız kıtada güvenli yer mi kaldı. Hmm pardon Sudan vardı değil mi? Hani başbakanımızın oralara kadar gidipte soykırım filan göremediği Sudan. Aslında mantıklı Sudan'a alınabilir turnuva..

Neyse geçelim işin bizi asıl ilgilendiren futbol kısmına. Hafta içi A grubunun yorumunu yapmıştım. şimdi diğer gruplara da kısaca değineceğim. Keyfim kaçtı çok uzatamayacağım çünkü. B grubunda Fildişi Sahilleri sadece grubun değil turnuvanın da favorisi. Kadrosundaki isimleri tek tek saymaya lüzum yok. Ortalama futbol seyircisi zaten hemen hemen hepsini tanıyor. Sadece kalelerinde bir sıkıntı var. O kadar üst düzey oyuncu varken kalecileri vasat bir oyuncu. Gana ise Appiah ve Muntarisiz geldi. Ancak Essien,  Anthony Annan gibi orta saha oyuncuları yine etkili olacaktır. Forvetleri de gayet iyi. Asamoah Gyan, gençler turnuvasında yıldızı parlayıp Milan'a transfer olan Adiyiah, Andre Ayew etkili isimler. Kalelerini de bildik bir isim koruyor; Richard Kingson. Togo çok şanssız bir şekilde turnuvaya geldi. Kadroları zaten yeterli değilken bir de bu saldırı morallerini iyice bozabilir. Ancak oyuncular tam tersine bu saldırıya karşı kenetlenip ekstra motivasyonla da oynayabilirler. Buna rağmen takımın herşeyi Emmanuel Adebayor. Genç bir kadroyla turnuvadalar. 30 yaşın üzerinde sadece kaleci Agassa var. Şansları Fildişi ve Gana'ya karşı çok zor. Adebayor'un insan üstü performansına bağlılar sadece. Burkina Faso da zor bir gruba düşmenin sıkıntısını yaşıyor. Hamburg'lu Pitoipa ve Marseille'lı Kabore en tanındık isimleri Burkina Faso'nun. Fildişi'nin lider, Gana'nın 2. çıkmasını bekliyorum.

C grubunda ise işler biraz daha belirgin diğer iki gruba göre. Mozambik tam kapalı kutu. Takımın çoğu G.Afrika cumhuriyeti liginde oynuyor. Pek bilindik bir isim yok. Benin'de ise Denizlispor'da bildiğimiz Koffi Anderson, PSG'li Sessegnon ile bir Galatasaray'lı olarak adını duymak istemediğim Omotoyossi var. Ancak bu kadro onları ilk 2'ye sokmaya yetmez. Grubun diğer 2 takımı Nijerya ve Mısır ilk 2 sırayı alır. Mısır'da sakat olan Mohammed Aboutreika kadroda yok. Keza Mido ve Amr Zaki'de yer almıyorlar. Kayserispor'a transfer olan Mohammed Shawky'de kadroya giremeyen bir başka isim. Ancak bu gruptan çıkmak için yeterli kadroya sahip Mısır. Mohamed Zidan,  Hossam Ghaly, Emad Motaeb, Ahmed Hassan takımın etkili isimleri. 2.lik için yeterli bence bu kadro. Nijerya ise turnuvanın favorilerinden. bu grupta da 1.lik adayım. Çok beğendiğim ve yazdığım Michael Eneramo kadroya girdi. Kalede Enyeama, savunmada Taiwo, Shittu, orta sahada John Obi Mikel, Chidi Odiah gibi isimler var. Hücumcu konusunda ise bol alternatifliler. Tecrübeli kaptan Kanu, Victor Obinna, Odemwingie, Obafemi Martins, Yakubu, Obasi...Gerçekten müthiş bir hücum hatları var. Bunların bir kısmı maalesef yedekte oturacak. 

D grubu ise en rahat grup bana göre. Turnuvanın kadro olarak en zayıf takımlarından Zambiya ve onlardan çok az daha iyi olan Gabon'un Tunus veya Kamerun'u zorlaması mümkün gözükmüyor. Gabon'da Ankaragücü'nde oynayan Roguy Meye ile Sivasspor'lu Bruno Zita var. Takımın en önemli kozları ise Milan'lı Willy Aubemeyang ile Eski G.Rangers'lı Daniel Cousin. Tabi bu kadrolar ile 2 takımında Kamerun ile baş çıkması mümkün değil. Tunus ise bazı oyuncularından yoksun ve çok genç bir kadroyla geldi. Benim kadroda göremediğim, çok iyi bir yıl geçirmese de görmeyi beklediğim Youssef Mouihbi vardı. Ama Tunus'un 10 numarası Ossama Darragi'ye özellikle dikkat etmenizi istiyorum. Çok çok genç bir kadroları var. 23-24 yaş ortlaması olan bu kadro tecrübesizlik yapmazsa bu grupta 2.liği alır. Kamerun'u sona sakladım çünkü sadece bu grupta değil turnuvada da favori takımım. Herkes kupanın Fildişi sahiline gideceğini düşünedursun ben Kamerun'u favori görüyorum.  Kadro olarak hiçbir eksiklikleri yok. Hatta Fildişi'nin yaşadığı kaleci sıkıntısını onlar yaşamıyor. Kameni iyi bir kaleci. Savunmada biraz sıkıntı var gibi gözüksede etkili orta saha o açığı kapar bana göre. Emana,  Alexandre Song, Jean Makoun, Enoh gibi fizik gücü çok üst düzey ve aynı zamanda teknik orta saha oyuncularına sahipler. bu oyuncular sadece savunmaya değil hücuma da katkıda bulunuyor. Hücum yönünden de bir sıkıntısı yok gerçi takımın. Golcü Eto'o, daha önce Fildişine karşı hattrick yapan Webo. 

Turnuva yarın Angola-Mali karşılaşması ile açılacak. Futbolun güzelliklerinin yaşandığı, savaşın bir kenara bırakıldığı bir turnuva diliyorum. 

Düzeltme: Togo sanırım kupadan çekildiğini açıklamış. Üzücü bir olay, spora gölge düşüren bir olay. Keşke yaşanmasaydı da Togo'yu seyredebilseydik. Muhtemelen gruptan yine çıkamayacaklardı ama mücadele eceklerdi, ülkelerini temsil edeceklerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder