7 Aralık 2009 Pazartesi

2010 Kış Olimpiyat Oyunları




2010 kış olimpiyat oyunları Kanada'nın Vancouver şehrinde, 12 Şubat tarihinde başlayacak. Ülkemizde kış oyunları pek ilgi görmüyor. Gerçi olimpiyatların da ne kadar ilgi gördüğü tartışılır. Olimpiyat oyunları devam ederken yüzmede, atletizmde rekorlar kırılırken ''Totti Fener'de, Adriano Galatasaray'da'' başlıklarını atmayı daha uygun görüyor ülkemiz spor basını. Tabi basını bu kadar umarsamaz olan ülkeden de haliyle fazla katılım olmuyor oyunlara. Hele ki kış oyunlarına. 

Benim bildiğim kadarıyla şu ana kadar 2 sporcu ile katılacağız. Artistik patinaj'da Tuğba Karademir ve Cross'ta Kelime Aydın ile. Kelime Aydın adını belki ilk kez duymuşsunuzdur. Bu gayette normal bende adını yazılı basınımızda duymadım zaten. Kendisi kış oyunlarına Türkiye adına katılan ilk kadın sporcu. Ayrıca Vancouver ile birlikte üstüste 3. kez bu oyunlarda ülkemizi temsil edecek. Tuğba Karademir'i ise hepimiz tanıyoruz.

Belki benim bilmediğim ve duymadığım bir kaç sporcu daha katılacaktır oyunlara. Ancak başlamasına az bir zaman kala ülkem medyasından takip etmeye kalksak bu organizasyonu ''Aaa olimpiyatlar mı var bu sene'' deriz muhtemelen. Böyle bir ilgisizlik ve vurdumduymazlık var.

Tabi sadece medyaya atmak olmaz bu suçu. Bu ülkede bir olimpiyat komitesi ne işe yarar onu da sormak lazım. Herkesin vergisinden kesilen paralarla ne yaparlar onu sorgulamak lazım. Pardon efsane bir olimpiyat stadı yapmışlardı değil mi? 

Genç nüfusu ile bu kadar övünürken, Avrupa yaşlandı geyikleri çevirirken kış oyunlarına katılan sporcu sayımız bir elin parmakları kadar olması garip değil mi? Sporcu yetiştirmek, sporu desteklemek bu ülkede neden bu kadar zor. Yüzme yarışlarında olimpiyat 45. olup Türkiye rekoru kırıldı haberlerini okuduğumda midem bulanıyor. Avrupa'nın, Dünya'nın 30 sene önce kırdığı rekorları daha ancak kıran yüzücülerimiz var. Atletizm deseniz yabancılara bel bağlamış vaziyette. Jimnastikte zaten yokuz. Bunlar olimpiyatların 3 ana branşıdır. Halter, Güreş gibi güce dayalı sporlarda başarılı olamasak tahminen oradan da eli boş döneceğiz.

Alp disiplini, Kayakla atlama, Biatlon, Curling, Buz hokeyi gibi branşlarda temsilcimiz bile olmayacak. Acaba bunu Milli olimpiyat komitesi, Spordan sorumlu devlet bakanlığı, Gençlik ve Spor genel müdürlüğü kendisine soruyor mu? Biz en az 3 çocuk dedik ama alın kendiniz yetiştirin, kaydırağın tepesinden kuma atlayarak kış olimpiyatlarına hazırlayın mı diyorlar merak ediyorum.

Ufak bir not: 1924'ten beri yapılan kış olimpiyat oyunlarında Türkiye tek bir madalya dahi alamamıştır.

1 yorum: