29 Aralık 2009 Salı

Meksika Top 10

Geçen günlerde yorumlarda bir arkadaşımız bir liste dileğinde bulunmuştu. Benim de aklıma yattı daha sonra bu fikir. Meksika liginde oynayan ve dikkat çeken 10 oyuncuyu bir araya toplayayım dedim. Yalnız şimdiden söyleyeyim bu listeye 30 yaş ve üstü bir oyuncu almadım. Ayrıca herkesin tanıdığı Humberto Suazo, Memo Ochoa gibi isimleri de dışarıda bıraktım. Onun dışında bu listenin Meksika liginde oynayan tüm oyuncuları kapsadığını, uyruk ayrımı yapmadığımı söylemek isterim. Yurt dışındaki Meksikalılar liste dışındalar o yüzden. Belki bir top 5’te onlar için yaparız ilerleyen günlerde. Neyse lafı çok uzatamadan listeye geçelim. Genelde her mevkiden bir oyuncu koymaya özen gösterdim. Ancak onu mu listeye alsam bunu mu alsam derken bazı sempati duyduğum oyuncuları ve takımları kayırdığımı da itiraf edeyim. :) 

10-Jose de Jesus Corona


Her ortamda Memo Ochoa’dan bahsedilirken benim öne sürdüğüm bir isimdir. Ochoa’nın astronomik bonservis ücretine karşılık biraz daha mütavazı bonservis bedeli ama hiç de mütavazı olmayan bir kaleciliği var. Zaten ulusal takımın da 2. kaleciğini aldı. 28 yaşında ve 1,84 boyundaki Corona Tecos’taki başarılı performansı sonrası Cruz Azul’a transfer oldu. Sözleşmesi 2012 yılına kadar da devam ediyor. Karşı karşıya pozisyonlarda, birebirlerde müthiş bir kaleci. Refleksleri de harika. Yan toplarda da zayıf diyemeyiz aslında. Eksikliği biraz deli dolu olması kanımca. Bir de Ochoa’nın onun önünde olması. Yoksa ulusal takımda 1. kaleci olurdu.


9- Vicente Matias Vuoso



Geçtiğimiz sene ScoutGS’de kendisi hakkında uzun bir makale yazmıştım. Onun hikayesi çok ilginç aslında. İnişlerle ve çıkışlarla dolu bir futbol hayatı var. Kısa süreli ve başarısız Manchester City macerası ardından geldiği Mesika’da bir iyi bir kötü geçen sezonlar. Ancak ardından gelen Meksika vatandaşlığı ve Meksika için forma giymeye başlaması. Aslında kendisi Arjantin doğumlu ve Meksika’ya 2003 yılında geldi. Ancak son zamanlardaki başarılı formu onu Meksika’nın forvetine de yerleştirmişti. Gerçi Aguirre sonrası pek şans bulamıyor. Forvetteki ekürisi Cristian Benitez’de Birmingham yolunu tutunca biraz yalnız kaldı. Ancak bitirici vuruşları, adam eksiltmesi, top sürmesi, tekniğiyle çok kaliteli bir forvet. Asıl sıkıntıyı bu iniş çıkış yaşadığı dönemlerde çekiyor. Yine de ligin kaliteli ve dikkate değer forvetlerden benim gözümde.


8-Danilinho


Brezilya futbolunun yetiştirdiği genç yeteneklerden. Brezilya 20 yaş altı takımında oynadığı oyunla Avrupa’ya transferini beklerken o Meksika’ya geldi. Jaguares biraz daha orta seviye takımdır. Ancak orada Bofo ve Neri Cardozo ile beraber ölümcül bir hücum hattı oluşturmuşlardı. Henüz yaşı çok genç, 22. Ofansif orta saha mevkisinde oynuyor ama kanatta da oynayabilir. Maç içerisinde kanat değiştirip tehlikeli olabiliyor. Ama 1.64’lük boyu onun için en büyük dezavantaj. İleride mutlaka boylu poslu bir forvet olması gerekiyor. Ya da ona sürekli destek olacak hücum hattı. Kısa boyu bazen dezavantaj olsa da hız ve çabukluk konusunda ona ekstra özellik kazandırıyor. Ancak Avrupa macerasında bu onu yine de zorlayacaktır.

7-Daniel Emmanuel Luduena



Santos Laguna’nın orta saha yükünü çeken oyuncu. Onun da aynı takım arkadaşı ve eski vatandaşı Matias Vuoso gibi Meksika vatandaşlığına geçip, Meksika ulusal takımı için oynaması bekleniyordu. Ancak gerçekleşemedi. Luduena orta sahada oynuyor ve hücumcu bir oyuncu olduğu kadar mücadeleci de birisi. Serbest vuruşlarda ve uzaktan şutlarda çok etkili. Aynı zamanda golcü de. Onu en mantıklı kılan yanı bu sene sonunda sözleşmesinin sona eriyor oluşu. 27 yaşında ve 1.74 boyunda. Avrupa için geç bir yaş değil, üstelik oyun stilinin de Avrupa’ya uyum sağlayacağını düşünüyorum. Ancak Amerika kıtası dışına hiç çıkmadı. Olası bir uyum sorunu yaşar mı, dil ve kültür olarak bilemiyorum.

6-Edgar Ivan Pacheco



Atlas takımı şu anda Deportivo’da oynayan ünlü Guardado’yu yetiştirmiş takım. Sol kanatta fırtına estiren Guardado’dan sonra sağ kanadı esir alacak oyuncuyu yetiştirmesi de uzun sürmedi Atlas’ın. Pacheco henüz çok genç 19 yaşında ve 2 sezondur şans bulmaya başladı. Meksika genç takımlarında oynarken dikkat çekmeye başalmıştı zaten. Bu yazın Kolombiya’ya karşı oynanan hazırlık maçında ilk defa A milli takımın formasını da giydi. O maçı canlı olarak seyretmiştim. Yedek ağırlıklı bir kadroyla çıkmıştı Meksika ve aslında beklenen oyunu da ortaya koymamaıştı. Zaten o maç için bütün gözler Barça’nın yeteneği Jonathan Dos Santos’un üstündeydi. Ama fiziği kuvvetli, uzaktan etkili şut atabilen bir oyuncu her zaman iş yapabilir. Pacheco’ya dikkat.

5-Salvador Cabanas



Nasıl ki herkes Ochoa dediğinde ısrarla Corona diyorsam, Suazo dendiğinde de Cabanas derim her zaman. Paraguay’ın über forvet hattının bir oyuncusu olan Cabanas uzun yıllardır Meksika’da. Yaşı belki 29 oldu ama hala atıyor efendim durduramıyoruz. İnanılmaz bir forvet. İlk gören birisi bu güreşçinin sahada ne işi var diyebilir. Ya da hafif göbekli görüp birakolik damgası vurabilir. Ta ki seyredene kadar. O boy ve kilo oranına göre hızlı, bitirici bir forvet. Forvet diye aldık gol makinesi çıktı diyorlardır sanırım America CF yöneticileri. Jaguares yöneticileri ise kafalarını taşa vuruyordur. Sözleşmesi 2013 yılına kadar devam edecek. Ama forvetin ve golcünün tanımı yapmam istense Cabanas derim. Başka da söze gerek yok.


4-Johnny Magallon



Meksika ve Chivas defansının vazgeçilmez ismi. Üstün top tekniği, kesiciliği ve oyun zekasıyla çoktan en iyi savunma oyuncuları arasına girdi. Ancak 28 yaşına kadar Avrupa transferi yapamaması bana hep ilginç geliyor. Üstelik Chivas’tan takım arkadaşı ve stoperi beraber oluşturdukları Maza Rodriguez PSV’ye gitmişken onun kalması çok daha ilginç bence. Maza’dan çok daha kaliteli bir oyuncu kesinlikle. Aynı zamanda zorda kalınırsa sağ bekte de oynayabilir. Önümüzdeki Dünya kupasında dikkatle izlemenizi tavsiye ederim. Hem tekmeye kafa sokan hem de oyun kurabilen, pas dağıtan bir stoper bulmak kolay değil.


3-Enrique Esqueda



İlk 3’e biraz daha genç isimleri ve gelecek vaat edenleri ayırayım istedim. Tabi onları da yazmak kolay değil. Bazı isimleri dışarıda bırakmak zorunda kaldık ama ileride başka makalelerde inceleriz onları da. America Cf Meksika’nın zengin takımıdır. Genelde kaliteli ve ünlü isimleri kadrosuna katar. Para yönünden bir sıkıntıları yok. Ama bu kaliteli ve tanınmış isimlerin kadroya dahil edilmesi altyapıdan genç oyuncuların yetişmediği anlamına gelmesin. Yani ülkemizdeki bazı takımlarda olduğu gibi para var, ne gerek var altyapıya mantığı yok orada. Memo Ochoa altyapıdan çıkan bir kalecidir mesela. Yine böyle yetenekli bir isimden bahsedeceğim sizlere; Enrique Esqueda. Sağ açık mevkisinde oynayan oyuncu 21 yaşında ve yavaş yavaş forma şansı bulduktan sonra Apertura 2009 ile beraber takımın vazgeçilmezi oldu. Hızlı, tenik bir kanat oyuncusu. Şu an için tecrübesiz gibi gözükse de Meksika ulusal takımı ile de 4 maça çıkıp 1 gol attı. 2010 Dünya kupası için Aguirre’ye göz kırpanlardan. Ama işi de kolay değil tabi. 


2-Javier Hernandez



İşte Apertura 2009 ile patlama yapan bir forvet. Patlama demek az kalır sanırım. Clasura 2009 ile beraber Chivas’ta ciddi dakikalar almaya başlamıştı ama bu kadar kısa sürede bu kadar aşama kaydetmesi inanılmaz gerçekten Javier ‘’Chicharito’’ Hernandez’in. 1.73 boyunda, 63 kilo ve 21 yaşında. Apertura’da tam 11 gol attı. Chivas’ın eski günlerini mumla aradığını düşünürsek müthiş bir grafik. Clasura 2010’a biraz daha iddialı olacak Chivas’ta çok daha iş yapacaktır kanımca. Aynı Pacheco gibi o da Kolombiya’ya karşı yapılan hazırlık maçında milli formayı sırtına ilk kez geçirdi. Belki bu Dünya kupası kadrosu için tercih edilmeyecek ama bu formunu devam ettirir ve beklentileri boşa çıkarmazsa uzun yıllar Meksika’nın forveti olacaktır.

1-Victor Manon



Meksika futbolu kaliteli ve Dünya çapında bir futboldur, ligi de kaliteli derim her zaman. Brezilya gibi yumuşak bir lig değil kesinlikle. Sadece A milli takımları da değil her yaş grubundan takmları da üst sıralara yerleşmeye başladı Meksika’nın. En son Nijerya’da yapılan Fifa 17 yaş altı turnuvasında Meksika Brezilya’yı yenip gruptan turnuvanın şampiyonu İsviçre ile beraber çıkmıştı. Favori Brezilya ise gruplarda veda etti turnuvaya. Daha sonra G.Koer akrşısında çok şanssız bir maç geçiren Meksika, normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla G.Kore’ye elenmişti. İşte o takımın kaptanı Victor Omar Manon idi. Meksika ligi istatistiklerine baktığımız zaman ilk maçında Apertura 2007’de sadece zaman geçirmek için 2 dakika oyuna girebilmiş. Clasura 2008’de hiç süre almamış, Apertura 2008’de 62 dakika oynamış, Clasura 2009’da 67 dakika ve Apertura 2009’da 28 dakika. Bu sürelere bakarak ne izledin de, ne gördün de bu adamı 1 numaraya koydun diyenler olabilir. Ancak genç takımlarda izlediğim maçları ve yeteneği beni çok umutlandırıyor. Yaşı zaten çok genç daha; 17 yaşında. Yavaş yavaş Pachuca’da da aldığı süreleri uzatacağını düşünüyorum. Tabi önünde oynayan Mendivil ve Cacho gibi isimleri şu aşamada kesemez belki ama tecrübe açısında hem onlardan bir şeyler öğrenebilir hem de takıma ısınabilir. 


İşte Meksika’dan yaptığım liste bu. Aslında bazı isimleri dışarıda bıraktığımdan içime sinmedi tam. Ama ilerleyen günlerde belki bir liste daha yapabilirim. Hatta haftaya bu işe başlamışken Şili ligi ile devam edeceğim. Böyle hepsini bir araya toplamak daha hoş oluyor.

2 yorum:

  1. Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim.Çok güzel olmuş.Bu liste içerisinde muhtemelen sizin gibi benim de en çok görmek istediğim isim Salvador Cabanas ve çok az izlesem de iyi top tekniği ve savaşçılığıyla orta sahamıza yakışacağını düşündüğüm Arjantinli Luduena,siz daha iyi bilirsiniz ama onun da sanki konsantrasyon sorunu var maç içinde dağılabiliyo sanki,tabi bu gözlemlerim sadece bir maçla sınırlıdır :).Bunun yanısıra eski göz ağrınız Bofo Bautista bize Vuoso'dan çok daha iyi gider kesinlikle.Birde Cruz Azul'un bir maçını izlediğimde beğendiğim Keita ve Kewell'ı çok güzel yedekleyebilecek Arjantinli kanat oyuncusu Cristian Gimenez ve takımın diğer yıldızı ve eskiden Scoutgs'de ucuz yollu transfer önerileri başlığı altında önerdiğiniz Gerardo Torrado hakkında ne düşünüyorsunuz?Birde Miguel Sabah vardı,noldu ona :).

    YanıtlaSil
  2. Cristian Gimenez de çok yetenekli bir oyuncu. Müthiş sezisi var ve gol noktalarında bir anda bitiveriyor. Ama Cruz Azul'a daha yeni transfer oldu Pachuca'dan. Daha hiç oynamadı orada. haftaya başlayacak lig, ilk maçına o zaman çıkıyor. 5 milyon euro verdiler bonservis bedeli olarak.

    Torrado çok beğendiğim bir oyuncu ama 30 yaş ve üstünü değerlendirme dışı bırakmıştım, o yüzden listede yok. Bofo'da tekrar Chivas'a döndü, severim hala kendisini. Miguel Sabah'ta yaş kontenjanına takıldı yoksa milli takımda da oynuyor ve iyi forvet. :)

    YanıtlaSil